Volg ons op Facebook
Volg ons op Instagram
Deze website is (nog) niet geoptimaliseerd voor weergave in landscape modus.
Houd je mobiel rechtop om de staande modus te gebruiken.

Preventieve tandheelkunde

Voor je gebit en vooral de blijvende gezondheid ervan is preventie en goede mondhygiëne van essentieel belang. Door het gebit te onderhouden leggen we de basis voor een gezond gebit. Een goede preventie begint bij jezelf. Poets je tanden twee keer per dag twee minuten met een fluoridetandpasta. Gebruik eenmaal per dag een rager om de tandplak tussen tanden en kiezen te verwijderen. Is de tussenruimte te klein voor een rager? Gebruik dan tandenstokers of flosdraad.

Wij adviseren om twee keer per jaar een bezoek te brengen aan de tandarts. De tandarts zal de staat van je mond en gebit inspecteren. Voorkomen is immers beter dan genezen. Indien nodig verwijst hij je naar de mondhygiënist of preventieassistente om uitgebreid tandsteen te verwijderen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Handige informatie over preventieve tandheelkunde

Hieronder vind je alle handige informatie die je moet weten over goede mondhygiëne.

Wat is het verschil tussen een mondhygiënist en een preventieassistente?

De preventieassistente brengt de conditie van het tandvlees in kaart (DPSI-score), verwijdert tandsteen en tandplak boven het tandvlees, polijst tanden en kiezen, brengt fluoride aan, kan tanden en kiezen sealen en geeft instructie over gebitsverzorging. Ook de taken van de mondhygiënist zijn in eerste instantie gericht op preventie maar de mondhygiënist verwijdert ook tandsteen en tandplak onder het tandvlees. Daarbij is de mondhygiënist gespecialiseerd in de behandeling van tandvleesaandoeningen zoals gingivitis en parodontitis. Kortweg zou je kunnen zeggen dat het werk van de mondhygiënist begint waar het werk van de preventieassistente ophoudt.

Klik hier voor meer informatie over de mondhygiënist

Poetsinstructie

Door regelmatig, twee maal per dag ongeveer twee minuten je tanden goed te poetsen, voorkom je gaatjes en klachten aan je gebit of tandvlees. Om zo goed en grondig mogelijk te poetsen wordt het aangeraden om met een elektrische tandenborstel te poetsen. Met behulp van zo’n tandenborstel is het namelijk gemakkelijker om moeilijk bereikbare plekjes ook te poetsen. Vervang de borstel ten minste elke drie maanden of als de haarbosjes uit elkaar gaan staan.

Poets na het ontbijt en voor het slapen gaan. Eet en drink een uur voor het tandenpoetsen geen zure producten.

Naast goed poetsen is het ook belangrijk dat er wordt gepoetst met de juiste tandpasta. Hierbij wordt geadviseerd om een tandpasta met fluoride te kiezen. Dit maakt het tandglazuur namelijk sterker.

Wat is de invloed van eten en drinken op mijn gebit?

In vrijwel al ons eten en drinken zitten suikers en zetmeel. Tandplak bestaat uit bacteriën die suikers en zetmeel omzetten in zuren. Die zuren veroorzaken gaatjes in het gebit. Suikers worden aan veel producten toegevoegd maar er zitten ook van nature suikers in producten. In dranken zitten veel zuren, je proeft ze nauwelijks doordat suiker de zure smaak overheerst. Hoe vaker je producten eet en drinkt hoe groter de kans op gaatjes is. Beperk het aantal eetmomenten tot drie hoofdmaaltijden en maximaal vier tussendoortjes dan krijgt je gebit voldoende kan zich te herstellen.

Lightdranken bevatten minder suiker maar wel evenveel zuur als gewone frisdranken. De kans op slijtage van je gebit is bij lightfrisdrank dus even groot als bij gewone frisdrank.

Voedsel waarop je goed moet kauwen zoals bruine boterhammen, rauwe groenten en fruit zorgt ervoor dat je de speekselvorming stimuleert. Als tussendoortje is dat uiteraard beter dan kleverig snoepgoed.

Afspraak maken

Vul hieronder jouw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tevreden patiënten

Prettige en kundige tandarts. Kan alles vragen en krijg op alles een bevredigend antwoord. Blijft altijd rustig en blijft communiceren. Ben blij met deze tandarts. Anoniem

Routebeschrijving Mondzorgcentrum

In tegenstelling tot wat de meeste routeplanners vermelden ga je op de rotonde na de afslag Grave/Dukenburg direct rechtsaf bij het bord met nummer 6, dus nog voor de afslag Kleve/ziekenhuizen/centrum.

Handige informatie Mondzorgcentrum

Openingstijden Mondzorgcentrum

Maandag
08:00 – 17:30
Dinsdag
08:00 – 17:30
Woensdag
08:00 – 17:30
Donderdag
08:00 – 17:30
Vrijdag
08:00 – 16:30

Ons team

Mondzorgcentrum Takenhofplein bestaat uit een professioneel team van tandartsen, mondhygiënisten en assistenten. Tijdens een vrijblijvend consult informeren zij je graag over de mogelijkheden.