Volg ons op Facebook
Volg ons op Instagram
Deze website is (nog) niet geoptimaliseerd voor weergave in landscape modus.
Houd je mobiel rechtop om de staande modus te gebruiken.

Kunstgebit

Door het ouder worden en het ontbreken van eigen tanden en kiezen kan de vorm van de kaken en daarbij de vorm van het gezicht langzaam veranderen. Dat is een natuurlijk proces dat bij iedereen plaatsvindt. Een goed passend kunstgebit heeft veel voordelen, zowel functioneel als esthetisch.

Een kunstgebit is er in verschillende variaties. Dat kan een gedeeltelijk of een volledig kunstgebit zijn.

Indien nodig of gewenst kan ook een klikgebit worden geplaatst. Dit is een meer duurzame oplossing dan een kunstgebit. Een klikgebit is een kunstgebit dat wordt vastgezet op implantaten.

Een klikgebit plaatsen we niet direct na het verwijderen van je tanden en kiezen omdat je kaak nog zal slinken. We adviseren om eerst een gewone prothese te dragen. Vervolgens bekijkt de tandarts door middel van een overzichtsfoto of het mogelijk is om implantaten te plaatsen.

Het vervaardigen van een klikgebit kost meer tijd dan het vervaardigen van een kunstgebit. Eerst worden de implantaten geplaatst. Het is belangrijk dat de implantaten goed zijn vastgegroeid. Meestal duurt dit een aantal maanden. Daarna kan het definitieve klikgebit gemaakt worden.

Plan vrijblijvend een intake om de mogelijkheden te bespreken.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Handige informatie over een kunstgebit

Hieronder vind je alle handige informatie die je moet weten over een kunstgebit.

Wat kost een kunstgebit?

De kosten van een kunstgebit zijn gebaseerd op de door de Nederlandse Zorgauthoriteit (NZa) jaarlijks wettelijk vastgestelde tandartstarieven en de techniekkosten van het kunstgebit. Deze techniekkosten kunnen per tandarts enigszins verschillen, omdat niet iedere tandarts van dezelfde materialen gebruik maakt. Bij ons staat kwaliteit voorop. We garanderen dat we ons uiterste best doen om de beste kwaliteit tegen de beste prijs te leveren!

Een volledig kunstgebit hoeft niet duur te zijn, een groot deel wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Daarnaast betaal je eventueel de kosten voor het trekken van tanden en kiezen.

Plan vrijblijvend een afspraak voor een persoonlijke prijsopgave.

Hoe lang gaat een kunstgebit mee?

Een kunstgebit gaat gemiddeld 5 tot 8 jaar mee. Dit is per persoon verschillend. Zodra je kunstgebit los gaat zitten of pijn gaat doen is het verstandig om contact op te nemen.
Wij adviseren om een kunstgebit eens per jaar door de tandarts te laten controleren ook als je geen klachten hebt. Door de jaarlijkse controle kunnen er op tijd aanpassingen worden gedaan zodat het kunstgebit goed blijft passen en langer mee gaat

Wanneer kies ik voor een kunstgebit?

Wanneer je veel tanden en kiezen mist of wanneer het bijna onmogelijk is om je eigen tanden en kiezen te gebruiken kan een kunstgebit uitkomst bieden. De tandarts beoordeelt tijdens een consult of een (gedeeltelijk) kunstgebit past bij de huidige gebitssituatie.

Eten met een kunstgebit

Na plaatsing van een kunstgebit zal het eten wel even wennen zijn. Zo kan het in het begin wat pijnlijk zijn om te bijten en te kauwen. Daarom wordt geadviseerd om de eerste dagen alleen zacht voedsel te eten. Wanneer je er aan toe bent om vaster voedsel te eten adviseren wij om dat rustig op te bouwen. Verdeel het voedsel gelijkmatig over beide zijden in de achterkant van de mond. Dit houdt het gebit stabiel terwijl je eet.
Zodra je volledig gewend bent aan je kunstgebit moet je bijna alles kunnen eten. Ga bij twijfel altijd terug naar onze praktijk.

Praten met een kunstgebit

Met je nieuwe kunstgebit praat je in het begin wat onwennig. Je slist bijvoorbeeld. Of bepaalde klanken klinken anders dan je gewend was. Het is alsof je met een volle mond praat. Je mond moet nog wennen aan de nieuwe situatie. Vaak duurt dit echter maar een paar dagen en kun je hierna weer normaal praten. Oefen extra met die woorden of letters die nog niet helemaal naar je zin klinken. Lees bijvoorbeeld de krant hardop.

Schoonmaken van het kunstgebit

Je kunstgebit is nu nog nieuw en mooi. Dat wil je natuurlijk graag zo houden. Daarom moet je, net als bij eigen tanden en kiezen, je kunstgebit verzorgen. Als je het niet regelmatig schoonmaakt, blijven er voedselresten achter. Zowel op je kunstgebit als eronder. Als je die niet verwijdert kan je tandvlees op den duur gaan ontsteken. Reinig je gebit daarom zorgvuldig na iedere maaltijd. Gebruik een speciale protheseborstel met zeep en water om etensresten goed te verwijderen. Gebruik géén tandpasta. Dat kan te veel schuren. Vraag eventueel je tandarts of mondhygiënist om advies.
Als u de prothese ’s nachts niet draagt leg je de prothese in lauw/zout water om bacterievorming te voorkomen.

Hoe werkt een kunstgebit behandeling?

Vroeger liepen mensen voordat ze een kunstgebit kregen een tijdje zonder tanden. Tegenwoordig hoeft dat niet meer. We maken vooraf een noodkunstgebit. Dat wordt meteen in je mond geplaatst als de laatste tanden zijn getrokken. Circa drie weken voordat de tanden en kiezen worden getrokken nemen wij een afdruk van de gebitsituatie op dat moment. Deze afdruk sturen we op naar het laboratorium waar je persoonlijke noodkunstgebit wordt gemaakt.

Na verloop van tijd ben je gewend aan je nieuwe kunsttanden en -kiezen. Zo goed zelfs dat het lijkt of ze er altijd zijn geweest. Maar dat blijft niet zo. Je mond veranderd omdat je kaken slinken. Er ontstaat ruimte tussen de prothese en de kaak waardoor het kunstgebit losser gaat zitten en kan pijn veroorzaken. In zo’n geval passen we de prothese aan. Wanneer de kaken niet meer slinken kunnen we een nieuwe definitieve prothese gaan maken.

Het maken van de definitieve prothese is een precies werk. De prothese moet immers perfect passen. Voor het maken van de definitieve prothese plannen we een aantal weken achter elkaar afspraken in. Daarna kun je minstens vijf jaar van de prothese genieten.

Waarom kiezen voor Mondzorgcentrum Takenhofplein?

  • Veel ervaring in prothetiek
  • Werken met de beste materialen en modernste apparatuur
  • Moderne praktijk en technieken
  • Voorrang bij pijn en klachten

Afspraak maken voor een kunstgebit

Vul hieronder jouw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tevreden patiënten

Prettige en kundige tandarts. Kan alles vragen en krijg op alles een bevredigend antwoord. Blijft altijd rustig en blijft communiceren. Ben blij met deze tandarts. Anoniem

Routebeschrijving Mondzorgcentrum

In tegenstelling tot wat de meeste routeplanners vermelden ga je op de rotonde na de afslag Grave/Dukenburg direct rechtsaf bij het bord met nummer 6, dus nog voor de afslag Kleve/ziekenhuizen/centrum.

Handige informatie Mondzorgcentrum

Openingstijden Mondzorgcentrum

Maandag
08:00 – 17:30
Dinsdag
08:00 – 17:30
Woensdag
08:00 – 17:30
Donderdag
08:00 – 17:30
Vrijdag
08:00 – 16:30

Ons team

Mondzorgcentrum Takenhofplein bestaat uit een professioneel team van tandartsen, mondhygiënisten en assistenten. Tijdens een vrijblijvend consult informeren zij je graag over de mogelijkheden.