Volg ons op Facebook
Volg ons op Instagram
Deze website is (nog) niet geoptimaliseerd voor weergave in landscape modus.
Houd je mobiel rechtop om de staande modus te gebruiken.

Hoe krijg je witte tanden?

Iedereen droomt van een stralende lach met witte tanden. Witte tanden worden vaak gezien als een teken van schoonheid en gezondheid. Maar hoe krijg je die witte tanden?

Er zijn verschillende manieren om je tanden witter te maken. De meest voorkomende manier is door ze te bleken. Tanden bleken is een proces waarbij de kleur van de tanden wordt verlicht. Dit gebeurt door de buitenste laag van de tand, het glazuur, te bleken.

Wat is tanden bleken?

Tanden bleken is een proces waarbij de kleur van de tanden wordt verlicht. Dit gebeurt door de buitenste laag van de tand, het glazuur, te bleken.

Er zijn verschillende manieren om tanden te bleken. De meest voorkomende methoden zijn:

 • Tanden bleken bij de tandarts
 • Thuis bleken met een bleeklamp of strips
 • Tanden bleken met natuurlijke middelen
 • Is tanden bleken veilig?

Tanden bleken bij de tandarts is veilig. De tandarts gebruikt bleekmiddelen met een lage concentratie peroxide, die geen schade aan het tandglazuur toebrengen.

Thuis bleken met een bleeklamp of strips kan ook veilig zijn, als de bleekmiddelen met de juiste concentratie peroxide worden gebruikt. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant goed op te volgen.

Tanden bleken met natuurlijke middelen is over het algemeen veilig, maar het is niet altijd effectief.

Wat kosten tanden bleken?

De kosten van tanden bleken variëren afhankelijk van de methode die wordt gebruikt, de duur van de behandeling en de locatie.

Tanden bleken bij de tandarts

Tanden bleken bij de tandarts is de meest effectieve manier om je tanden witter te maken. De tandarts gebruikt een bleekmiddel met een hogere concentratie peroxide dan bij thuisbleken. De behandeling duurt ongeveer twee uur.

De kosten van tanden bleken bij de tandarts variëren van €150 tot €300 per behandeling. Dit is inclusief de kosten van het bleekmiddel, de bleeklamp en de arbeid van de tandarts.

Thuis bleken met een bleeklamp of strips

Thuis bleken met een bleeklamp of strips is een goedkopere optie dan tanden bleken bij de tandarts. De bleekmiddelen die worden gebruikt bij thuisbleken hebben een lagere concentratie peroxide dan bij tanden bleken bij de tandarts. De behandeling duurt meestal ongeveer twee weken.

De kosten van thuisbleken met een bleeklamp of strips variëren van €50 tot €100 per behandeling. Dit is inclusief de kosten van het bleekmiddel, de bleeklamp of strips en de verzendkosten.

Tanden bleken met natuurlijke middelen

Tanden bleken met natuurlijke middelen is de goedkoopste optie, maar het is niet altijd effectief. Er zijn verschillende huismiddeltjes die worden beweerd tanden te bleken, zoals baking soda, citroensap en kokosolie.

Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat deze huismiddeltjes effectief zijn. In sommige gevallen kunnen ze zelfs het glazuur van je tanden beschadigen.

Doet tanden bleken pijn?

Tanden bleken bij de tandarts doet meestal geen pijn. De tandarts zal een verdoving toedienen om het tandvlees te verdoven.

Thuis bleken met een bleeklamp of strips kan een licht gevoel van tintelingen of warmte veroorzaken. Dit is normaal en gaat meestal vanzelf over.

Hoe lang behoud ik witte tanden?

De resultaten van tanden bleken zijn meestal zichtbaar voor een periode van twee tot vier jaar. Dit betekent dat je tanden na deze periode weer iets geler kunnen worden. De mate waarin de tanden weer verkleuren, hangt af van verschillende factoren, zoals:

 • Eten en drinken: Voedingsmiddelen en dranken met kleurstoffen, zoals koffie, thee, rode wijn en cola, kunnen je tanden verkleuren.
 • Roken: Roken kan je tanden een gele of bruine kleur geven.
 • Medicijnen: Sommige medicijnen kunnen je tanden verkleuren.
 • Veroudering: Naarmate je ouder wordt, kunnen je tanden natuurlijk verkleuren.

Je kunt het verkleuren van je tanden na het bleken verminderen door:

 • Vaak te poetsen: Poets je tanden twee keer per dag met fluoridetandpasta.
 • Flossen: Flossen helpt om voedseldeeltjes en bacteriën tussen je tanden te verwijderen, die verkleuring kunnen veroorzaken.
 • Gebruik een beugel: Een beugel kan helpen om verkleuring te voorkomen doordat het voedsel en dranken uit de buurt van je tanden houdt.
 • Vermijd voedingsmiddelen en dranken met kleurstoffen: Drink koffie, thee, rode wijn en cola in mate.
 • Stop met roken: Roken is de belangrijkste oorzaak van verkleurde tanden.

Is tanden bleken iets voor mij?

Tanden bleken is een goede optie voor mensen die hun tanden witter willen maken. Het is echter belangrijk om te overleggen met de tandarts of tanden bleken geschikt is voor jou.

De tandarts kan je helpen om te bepalen of tanden bleken veilig en effectief is voor jou.

Tandenbleken in een notendop

Tanden bleken is een effectieve manier om je tanden witter te maken. Het is echter belangrijk om de instructies van de tandarts of fabrikant goed op te volgen om te voorkomen dat je tanden beschadigd raken.

Heeft u een specifieke vraag over de mogelijkheden van tanden bleken, neem dan gerust contact op via 024 212 212 8 of balie@mctp.nl. Of maak direct een afspraak.

Wij helpen u graag om de juiste keuze te maken voor uw gebit.

Andere interessante categorieën

Stel een vraag