Volg ons op Facebook
Volg ons op Instagram
Deze website is (nog) niet geoptimaliseerd voor weergave in landscape modus.
Houd je mobiel rechtop om de staande modus te gebruiken.

Wat zijn kronen?

Kronen zijn dichte, overkoepelende objecten die over de tanden of kiezen worden geplaatst. Ze worden gebruikt om de tanden of kiezen te beschermen, te versterken of om hun uiterlijk te verbeteren. Ze kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, waaronder porselein, metaal of een combinatie van beide.

Hoe werken kronen?

Kronen werken door de tanden of kiezen te beschermen tegen slijtage, breuk of infectie. Ze kunnen ook worden gebruikt om de tanden of kiezen te versterken als deze zijn verzwakt door tandbederf, een wortelkanaalbehandeling of een ongeval. Ze kunnen ook worden gebruikt om het uiterlijk van de tanden of kiezen te verbeteren als deze verkleurd, gebroken of misvormd zijn.

De behandeling

De behandeling bestaat uit twee afzonderlijke bezoeken aan de tandarts. Tijdens het eerste bezoek wordt de tand of kies voorbereid voor de kroon. Dit omvat het slijpen van de tand of kies om ruimte te maken voor de kroon. De tandarts zal ook een afdruk van de tand of kies maken, die naar een tandtechnicus wordt gestuurd om de kroon te maken.

Tijdens het tweede bezoek wordt de kroon geplaatst. De tandarts zal de kroon op de tand of kies bevestigen met cement. In sommige gevallen kan de tandarts ook een kleuraanpassing aan de kroon moeten maken om deze perfect te laten passen bij de andere tanden.

Hoe lang duurt het zetten?

De totale behandelingstijd is ongeveer twee weken. Het eerste bezoek duurt ongeveer twee uur, terwijl het tweede bezoek ongeveer een uur duurt.

Wat kosten kronen?

De kosten variëren afhankelijk van het materiaal en de grootte van de kroon. Porseleinen kronen zijn over het algemeen duurder dan metalen kronen. De kosten worden niet gedekt door de basisverzekering.

Garantie op een kroon

De meeste tandartsen bieden een garantie op kronen. De garantieperiode varieert van één tot vijf jaar. Dit kunt u het beste vooraf navragen bij uw tandarts.

Voordelen van kronen

Beschermen tanden en kiezen

Ze kunnen tanden en kiezen beschermen tegen slijtage, breuk of infectie. Ze kunnen ook worden gebruikt om tanden en kiezen te versterken als deze zijn verzwakt door tandbederf, een wortelkanaalbehandeling of een ongeval.

Verbeteren uiterlijk

Ze kunnen het uiterlijk van tanden en kiezen verbeteren als deze verkleurd, gebroken of misvormd zijn.

Lange levensduur

Deze kunnen jarenlang meegaan als ze goed worden verzorgd.

Nadelen

Kosten

Kronen zijn een relatief dure behandeling. De kosten variëren afhankelijk van het materiaal en de grootte van de kroon.

Behandelingstijd

De behandeling voor kronen bestaat uit twee afzonderlijke bezoeken aan de tandarts.

Invasief

Om een kroon te plaatsen, moet de tand of kies eerst worden geslepen. Dit kan gevoeligheid veroorzaken.

Zijn kronen iets voor u?

Kronen zijn een effectieve manier om tanden of kiezen te beschermen, te versterken of hun uiterlijk te verbeteren. Ze zijn echter een relatief dure behandeling. Als u overweegt om kronen te laten zetten, is het belangrijk om met uw tandarts te praten over de kosten en de mogelijke alternatieven.

Heeft u een specifieke vraag over de mogelijkheden van het plaatsen van kronen, neem dan gerust contact op via 024 212 212 8 of balie@mctp.nl. Of maak direct een afspraak.

Wij helpen u graag om de juiste keuze te maken voor uw gebit.

Andere interessante categorieën

Stel een vraag